Besplatna dostava!
Besplatna dostava!
  • Moja Korpa
Prijavi se
ŠTA IMA SLATKO - Candy Universe

ŠTA IMA SLATKO


Autor: Marija ; Kategorija:

29.04.2020.

slatkiši mogu poboljšati vaše raspoloženje, funkciju mozga i zdravlje. Teško je ne osmehnuti se kada imate omiljen slatkiš u ruci. Omiljene bombone mogu da vam vrate snagu volje. Studije pokazuju da konzumiranje slatkiša čini ljude bolje raspoloženim

Koliko puta ovih dana, samo u jednom danu postaviš pitanje „Šta ima slatko?“ ili pomisliš „Umirem koliko mi se jedu slatkiši“. I kroz misli prolaze sve one omiljene čokolade, gumene bombone, karamele, breskva kolutići, kisele trake, jagoda u čokoladi i gumene meedee... oh želim sve!

Meni se desi bar hiljadu osamdeset i dva puta,svaki dan.
I znam da nisam jedina, da mnogi osećaju to isto.
 
Krivac je cela situacija u kojoj se nalazimo i naravno, stres. Ponekad, nismo ni svesni da smo pod stresom. Ali ako osećamo simptome poput problema sa pamc´enjem, nedostatak koncentracije, loše raspoloženje, razdražljivost, ljutnju, itd, verovatno smo pod stresom.

Stres je prirodni osećaj koji se stvara u umu i način je na koje telo reaguje na određenu pretnju.

Pokreće fiziološke, emocijalne i hemjske reakcije u telu. Hormon kortizol podstiče žudnju za slatkom, slanom i hranom bogatom mastima.

Do određenog trenutka, stres nije loš, jer je samo normalan mehanizam tela da odgovori izazovima i pomaže u održavanju motivacije i morala na visokom nivou. Ali, osim toga, to negativno utiče na kvalitet života.

Međutim, slatkiši mogu poboljšati vaše raspoloženje, funkciju mozga i zdravlje. Teško je ne osmehnuti se kada imate omiljen slatkiš u ruci.

Omiljene bombone mogu da vam vrate snagu volje. Studije pokazuju da konzumiranje slatkiša čini ljude bolje raspoloženim, pomoaže vam da se bolje fokusiratei produže osećaj zadovoljstva.
Takođe, žvakac´e gume mogu poboljšati raspoloženje, smanjiti stres, povec´ati mentalni fokus i blokirati bol. Nekoliko studija sugeriše da čin ponavljanog žvakanja menja stanje našeg mozga na više korisnih načina.
 
Oblasti povezane sa pažnjom i samokontrolom postaju aktivnije, dok oblasti povezane sa stresom i procesiranjem boli postaju manje aktivne. Žvake takođe povec´avaju nivo serotonina, što može objasniti zašto žvakanje pojačava raspoloženje.

Kada se prisetite srećnih trenutaka iz detinjstva, često su povezani sa mirisom ili ukusom omiljenih slatkiša. I dan danas, ti slatkiši koje smo voleli kao deca nam izazovu osmeh i osećaj sreće. Koje su vam omiljene bombone iz detinjstva? Gumene mede, koka kolice, ili je čokolada uvek bila ono čemu se posebno obradujete?

Kako se ispostavilo, jesti slatkiše može smanjiti hormon glukokortikoid povezan sa stresom. Ne, ovo ne znači da treba da jedete sve slatkiše sve vreme - ali znači da priuštite sebi kvalitetnu poslasticu jer zaista može da zadovolji dušu.

Slatkiši pokreću čitav niz čula, omoguc´avajuc´i vam da vidite, osetite miris i ukus onoga u čemu uživate
.
Pa, šta čekate, zgrabite svoje omiljene slatkiše i pokrenite dobro raspoloženje.
 
Izvor: Candy Universe
Loading...