Praline: kako se prave i kakvu tajnu kriju ispod čokolade?

Znate li zašto su praline toliko posebne? Proverite i saznaćete sve njihove tajne – od recepta do stvari koje niste ni slutili.


praline

Šta su praline zapravo?


Kakva vam je slika u glavi kada čujete reč “praline”?


Verovatno to zavisi od toga gde živite, jer na različitim tačkama naše planete, praline su potpuno različite stvari.


Zajedničko Im je jedimo to da su slatkiši koji imaju neku vrstu punjenja.


Primera radi:


  •  Ako ste u Srbiji, pod pojmom praline u najvećem broju slučajeva podrazumevaju se  bombone koje su zapravo aromatizovani fondan u boji, preliven tamnom čokoladom.
  • Američke praline nisu ni nalik nekom čokoladnom slatkišu. One su poslastica napravljena od pekan oraha, šećera, butera i nekog krema... izgledom više nalik na nešto što bi na brzinu spremila jedino moja baba Živana.
americke praline


  • Francuske praline su čvrsta kombicnaija badema ili lešnika i karamelizovanog šećera.Najviše možda nalik na dražeje. 
  • Belgijske praline su na kraju krajeva ono što mi u Candy universe jedino priznajemo. Zato su naše praline baš od ove sorte. U pitanju je čokoladni oklop od najfinije belgijske čokolade punjen rapsodično-ukusnim punjenjem koji budi znatiželju da probate još.

Praline - mala cvetna kutija sa fiokama

SKU: 8606029982376

140 grama najfinijih belgijskih pralina u poklon kutiji

1.070,00 RSD

Cena uključuje porez u iznosu od 20%.

Cena bez poreza 891,67 RSD .

Proizvod je na stanju i dostupan za kupovinu .

Otkud baš naziv „praline“?


Semantički gledano, ako povezujemo reč za njenim značenjem, stvari bi opet veoma zavisile od toga gde živite.


Ako ste u Srbiji, verovatno bi vas ova reč asocirala na nešto čime biste prali. No, srećom po nas ljubitelje slatkog ukusa na 100 načina, to ovde nije slučaj i naziv ne vodi poreklo iz našeg jezika.


Ime im je dao francuski kuvar iz 16. veka koji je radio na imanju vojvode koji se zvao Marshal de Plessis-Praslin., Praline su se nekako, u čast vojvode,  izvukle iz ovog „Praslin“. Kao što rekosmo, srećom po nas ljubitelje slatkog ukusa, naš jezik nema veze sa tim, jer bi ovo prezime na sve asociralo, samo ne na nafinije čokoladne punjene bombone koje danas znamo kao praline, jelte.


Naime, te prvobitne praline nisu baš ni bile čokoladne. Pravile su se od orašastih plodova prelivenih karamelizovanom smesom. U nekom kasnijem periodu, ovako spojeni sastojci su se mleli u prah i bili su ukusan dodatak mnogim kolačima. Ovaj prah zvao se „pralin“


Žan Nojhaus je nekoliko vekova kasnije u Belgiji napravio slučajno prvu belgijsku pralinu tako što je čokoladnim prelivom pokušao da prikrije neprijatan ukus nekog leka. 1912. godine zamenio je punjenje ukusnijom varijantom i nastale su belgijske praline kao slatkiš.


Obrni okreni, pod naziv praline se može svrstati svašta.


 Ipak, u našem Candy univerzumu, belgijske praline su kraljice među pralinama svih vrsta. Zato ih pakujemo u najlepše luksuzne kutuje, jer znamo da su kao stvorene da nekome pokažete da vam baš mnogo znači.

Praline za poklon


Slatkiši su uvek dobra ideja za poklon.


Ipak, nije svejedno kakvi i koji slatkiši.


Da objasnimo.


Da li su vam kao detetu nekad za slavu ili rođendan doneli jeftinu čokoladnu tablu ? Nije da želimo da potcenimo nečiji znak pažnje, poklonu se u zube ne gleda, ali ako ćemo iskreno – ima tih nekih proizvoda sličnih čokoladi koji se toliko lepe za zube da cela za stvar sa zubima neće proći neprimećeno i ne može da se u nju ne gleda.


 Sasvim sigurno ovo nisu slatkiši koji su u vama probudili emociju sreće. Veća je verovatnoća da probude razočarenje. U najboljem slučaju ravnodušnost.  

Isto tako, sasvim sigurno, ovo nisu slatkiši koje treba da poklonite nekome ko vam je jako poseban.


Ako vam je neko zaista posebno drag – onda to poklon treba i da komunicira.


Praline na poklon su zato odlična ideja. Posebno još ako su u pitanju Candy universe praline.


Nije da se hvalimo ali...

  • izgledaju kao prava mala čokoladna remek dela
  • ukus im je remek delo


Bonus: Dobijete ih odmah upakovane u luksuznoj kutijici sa magnetom. Lepo popunjenoj. 


Nema kod nas ono - velika kutija sa slatkišima, a u njoj 3 bombone.  Krcato je , da nema mesta za ravnodušnost.

Praline - velika luksuzna kutija sa magnetom

SKU: 6557282

520 grama najfinijih belgijskih pralina u luksuznoj kutiji

3.650,00 RSD

Cena uključuje porez u iznosu od 20%.

Cena bez poreza 3.041,67 RSD .

Ovaj proizvod trenutno nije dostupan.

Proizvod je na stanju i dostupan za kupovinu .

Preostalo proizvoda na stanju: -1426 left in stock .

Izrada praline – kako se prave čokoladne praline iz kalupa? Najbolji recept ikada!


Ukoliko su vas privukli simpatični silikonski kalupi za praline i motivisali vas da se oprobate u pravljenju istih, evo nekoliko caka koje treba da znate.


Domaće praline svode se na izradu čokoladnog oklopa u koji se sipa punjenje za praline.


 Međutim nije sve tako prosto: otopiš čokoladu, istreseš višak, ohladiš, napuniš kremom, preliješ čokoladom da zatvoriš. Treba znati tehniku temperiranja čokolade, jer u suprotnom završiš sa pralinama koje se raspadaju kad izađu iz kalupa ili prosto neće da izađu iz njega pa ih jedeš kašičicom (što baš  i nije pralina, bar ne u ovom smislu u kom mi govorimo od njoj. Negde u svetu, ko zna, možda i jeste. )


Čokolada za praline ne može biti bilo koja i čini veliku razliku. Ne tope se i ne stvrdnjavaju sve čokolade na isti način. Belgijska je najbolja ali skuplja, dok će neke jeftine varijante čokolade za kuvanje nakon topljenja jedva ličiti na čokoladu i izgubiti sposobnost da se stvrdnu. Zato, ako hoćete da to ispadne kako treba, uložite u dobru čokoladu i ne štedite na tome.


A tu je i punjenje za praline.  Ako je pretoplo, otopiće čokoladu. Ako je masnjikavo, čokolada neće da se zalepi i zatvori. Neka se punjenja prosto pomešaju sa čokoladom kojom zatvarate praline i dobijete samo nered. (ne pitajte kako znam) 


Sastojci recepta za domaće praline:


  • 7 tona strpljenja
  • 86 neuspešnih pokušaja
  • proverena čokolada za praline
  • adekvatna smesa za punjenje pralina
  • 169 sati pregledanih video materijala sa savetima o pravljenju pralina
  • 5 šaka srećnih okolnosti


A imamo i ovaj jednostavan recept za praline u 2 koraka - bez nereda i neuspešnih pokušaja: klikneš ovde ispod  i naručiš kutiju najboljih belgijskih pralina k'o čovek. 

Praline - srednja luksuzna kutija sa magnetom

SKU: 7890847

310 grama najfinijih belgijskih pralina u luksuznoj kutiji

2.450,00 RSD

Cena uključuje porez u iznosu od 20%.

Cena bez poreza 2.041,67 RSD .

Ovaj proizvod trenutno nije dostupan.

Proizvod je na stanju i dostupan za kupovinu .

Preostalo proizvoda na stanju: 85 left in stock .

Ukusi, boje i oblici pralina. Šta se sve krije ispod čokolade?

U zavsinosti od izgleda kalupa, praline mogu biti raznih oblika . Ukusi takođe mogu da budu najmaštovitiji mogući. 


Kod nas u Candy universe se mogu naći ovi:  

  • praline sa konjakom
  • praline sa šampanjcem
  • sa kafom
  • praline sa crnom čokoladnom i ganaš kremom
  • praline sa belom čokoladom
  • praline sa roze čokoladom
  • badem praline
  • praline sa višnjama
  • posne praline
  • praline za dijabetičare zaslađene malitolom
  • beli rum ganaš
  • i još mnogo toga


Svakako, nije lako odlučiti  se za jedan ukus i mi smo svesni tih slatkih muka ( u pravom smislu te reči) . Zato smo na našim štandovima kojih ima po većim šoping centrima u Srbiji ostavili vama mogućnost da birate, a kada kupite na sajtu, dobićete mix različitih ukusa.

Kako PRAVILNO čuvati praline da se ne pokvare? Samo JEDAN način je pravi!


Ako krenete da čitate deklaracije , verovatno ćete naći savete tipa: čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu . Ne izlagati temperaturi većoj od 22 stepena i nižoj od 18. 


Mogli bismo vam sad pričati i savete  kako promene temperature utiču na teksturu čokolade i ceo doživljaj praline. Ali nećemo. Ako nam ne verujete,  biće vam dosta samo da probate da ih napravite jednom kod kuće da shvatite koliko je to pipava rabota.


Međutim, ti saveti ništa ne vrede u praksi, da budemo iskreni.


Kako onda čuvati praline PRAVILNO ?


Nikako! Nema šanse! Neodoljive su! NE ČUVAŠ IH!


Pojedeš! I naručiš opet!  ( ne pitajte kako znam)


A kako ih sačuvati od drugih ako ste ih kupili samo za sebe?


E, o tehnikama jedenja slatkiša krišom nekom drugom prilikom. Ne možemo vam sve tajne otkriti odjednom. 


Zato redovno pratite naš blog sa savetima za prave sladokusce. 

Odaberite način plaćanja koji Vam najviše odgovara.

Platite online karticom, nalogom za prenos ili kešom pri dostavi. Izaberite metod koji Vama najviše odgovara.

Telefonska pomoć

Potrebna Vam je pomoć pri poručivanju? Imate još neka pitanja? Naše kolege će vam izaći u susret svakog radnog dana od 08:00 do 16:00. Slobodno nas pozovite na 011 7138021

100% sigurna kupovina

Možete biti potpuno sigurni kada plaćate preko interneta na našoj stranici. Vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka i poštujemo Vašu privatnost.

Sve cene na ovom sajtu su prikazane u dinarima. Porez je uračunat u cenu. Trudimo se da svi proizvodi budu prikazani sa tačnim nazivima, specifikacijama, slikama i cenama.

Vaša korpa je prazna

Pregledajte naše kategorije i
sigurni smo da ćete naći šta tražite!