Velika potreba za slatkišima – šta je iza nje?

Da li je velika potreba za slatkišima prisutna i kod vas? Da li se iza toga krije nešto više od čiste ljubavi prema njima? Saznajte!


Slatkiši su uglavnom na lošem glasu, a uprkos tome i dalje su jako traženi i voljeni. Mnogi od nas ne mogu da zamisle da se, recimo, ne zaslade posle ručka.


Brojne su priče o tome zašto imamo povremeno neodoljivu potrebu da pojedemo nešto slatko. Idu od toga da nam je pao šećer, preko toga da imamo zdravstvene smetnje, pa do zavisnosti od slatkiša.


Izvinite, a gde je ovde - LJUBAV?


potreba za slatkišima


Ostavićemo po strani ove medicinske savete i daćemo 5 drugih, ali realnih razloga zašto se javlja velika potreba za slatkišima.


Pre svega...


Slatkiši su izvor lepih sećanja


Slatkiši imaju poseban dar da unesu radost i zadovoljstvo u naše živote. 


Oni nisu samo sladak ukus u ustima koji nam prija. Oni su okidač za čitav niz emocija u glavi.


 A znate šta je najbolje od svega?


Te emocije uglavnom nikad nisu neprijatne.


Povezujemo ih sa lepim trenucima, veseljem, proslavama. 


Sećanja na detinjstvo često su ispunjena slatkim ukusima. Razmislite samo...rođendanske torte, sladoled na letnjim izletima i novogodišnji pokloni puni slatkiša. Svi ti trenuci ostaju duboko usađeni u našu memoriju i ostaju s nama zauvek.


žudnja za slatkišima


Slatkiši su simbol slavlja i svaki put kada ih konzumiramo, podsećaju nas na srećna iskustva i povezanost sa voljenim osobama. Sigurno vam se desilo nekad da naiđete na neke bombone ili drugi slatkiš i zavrti vam se film unazad – setite se kako vam ih je možda uvek davala baka ili kako su vas roditelji potkupljivali njima kada idete u šoping da se ne žalite mnogo da vas bole noge i da hoćete kući. Verujemo da svako od vas ima jedan takav slatkiš i jednu takvu priču.


Ovakve emocije posebno se urezuju kada probate neke nesvakidašnje slatkiše, kao što su oni koji možete naći na Candy Universe štandovima. Primera radi, jagode u čokoladi ili breskva u beloj čokoladi. To nisu neki svakidašnji ukusi i baš zato ne uzimamo ih zdravo za gotovo,nego ih dugo pamtimo.


I to vam je prvi odgovor na pitanje zašto nam se javlja velika potreba za slatkišima. Oni jednostavno stvaraju sećanja na lepe trenutke, radost i veselje.

A onda je značajan faktor i ovo...


Slatkiši kao izvor pozitivnih emocija


Retko ko može da se ne ozari kada vidi šaren štand sa slatkišima, a samo oni najhrabriji mu odolevaju. Bez obzira koliko godina imate, priznaćete da biranje slatkiša i bombona na merenje ima neku svoju specifičnu draž i da se u tom procesu jednostavno i  od srca uživa .


Velika potreba za slatkišima delom je i posledica toga kako oni utiču na nas.


Prvo, vizuelno su atraktivni i bude maštu o tome kakvog su ukusa, pa je izbor različith vrsta bombona čista radost. Znate onaj stih Desanke Maksimović: “ Sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da“


To možda u nekim životnim aspektima jeste tako, ali kada su Candy Universe slatkiši u pitanju, u njima se tek uživa nakon izbora i iščekivanja, jer neke kombinacije i ukuse prosto ni nagoveštaj ne može da vam predstavi.


Znajući to, mi u Candy universe napravili smo specifičan sistem biranja slatkiša, kako bismo ovo iskustvo podigli na viši nivo. Na našim štandovima sve bombone imaju univerzalnu cenu, pa možete bit izbirljivi i birati od svega po malo. Napravite svaki put avanturu za svoje čulo ukusa!


Nažalost, naši štandovi nisu dostupni svuda, pa smo za one kojima su daleko smislili kutije sa slatkišima koje se mogu poručiti online. Hop u naš shop da vidite šta sve tu ima. Čak i ako je nemate, velika potreba za slatkišima se javlja čim ih vidite.

 

Osećaj zadovoljstva i ispunjenosti nakon konzumacijeEvo i one stavke zbog koje mnogi smatraju da velika potreba za slatkišima nije ništa drugo nego  - zavisnost.


Nakon slatkiša često imamo osećaj zadovoljstva i ispunjenosti. To je zato jer konzumacija slatkiša može izazvati oslobađanje endorfina, hormona sreće, koji nas preplavljuju pozitivnim emocijama. 


potreba za slatkim


Upravo zbog ovoga, slatkiši su čest lek za tugu. No, treba biti realan i shvatiti da oni nisu rešenje. Da, oni instant poprave raspoloženje, ali ako preterate, veća je šansa da ćete se osećati prejedeno, umorno i tromo.


Deluje primamljivo pojesti gomilu slatkiša i rešiti se loših emocija. No, možda je bolje fokusirati se na kvaliet, nego na količinu


Primera radi, Candy universe čokoladne praline mogu biti dobar izbor ili bilo šta iz naše kolekecije čokoladnih bombona.  Tako ćete sa manje unetih slatkiša podmiriti potrebu da se osećate bolje.


 Imajte na umu da postoje i zdravi slatkiši. No, više od svega bitan je zdrav stav prema slatkišima.


Slatkiši kao sredstvo za povezivanje


Slatkiši imaju poseban dar da izraze našu ljubav prema drugima. Oni su često popularan poklon, kao mali znak pažnje i naklonosti.


Slatkiši kao poklon mogu izmamiti osmeh na licima naših voljenih i ojačati veze između nas, jer lako i bez reči stavljaju do znanja da nam je stalo do nekoga. Takođe, slatkiši su lako deljivi, pa osećaj sreće nije rezervisan samo za onoga ko prima poklon, već može postati i "zarazan".


Priznaćete, u ovakvim trenucima, velika potreba za slatkišima ne samo da nije loša stvar, nego je čak i poželjna.


Slatkiši kao izvor energije i motivacije


Naravno, pojačana potreba za slatkim ne mora nužno biti emotivno  stanje, nego je nekad i istinska fizička potreba.


Kada vam treba brzi nalet energije, slatkiši mogu pružiti brzu dozu koja nam je potrebna da se suočimo s nekihm fizičkim ili mentalnim zahtevima. Kada osećamo umor ili nedostatak koncentracije, slatkiši mogu biti brz i efikasan način da povratimo energiju i poboljšamo naše performanse.


pojačana potreba za slatkim


Slatkiši mogu imati ulogu motivacije i nagrade koja nam pomaže da postignemo svoje ciljeve. Postavljanje malih ciljeva i nagrađivanje sebe slatkišem može biti  način da istrajemo u svojim naporima. Tako gledano, oni mogu biti i delotvorna motivaciona sredstva u različitim oblastima, kao što su učenje, vežbanje ili ostvarenje poslovnih ciljeva.


Vidite, velika potreba za slatkišima ne mora nužno biti loša niti mora da ukazuje na to da nešto sa nama nije u redu. Sve je ok. Ne mora baš ništa da se krije iza nje. Možda je to prosto – ljubav prema slatkišima.


Zbog svega gore navedenog, normalno je voleti slatkiše i normalno je želeti ih svaki dan. Realno , nisu baš esencijani za preživljavaljnje, ali ... nije ni da nisu, zar ne?

Odaberite način plaćanja koji Vam najviše odgovara.

Platite online karticom, nalogom za prenos ili kešom pri dostavi. Izaberite metod koji Vama najviše odgovara.

Telefonska pomoć

Potrebna Vam je pomoć pri poručivanju? Imate još neka pitanja? Naše kolege će vam izaći u susret svakog radnog dana od 08:00 do 16:00. Slobodno nas pozovite na 011 7138021

100% sigurna kupovina

Možete biti potpuno sigurni kada plaćate preko interneta na našoj stranici. Vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka i poštujemo Vašu privatnost.

Sve cene na ovom sajtu su prikazane u dinarima. Porez je uračunat u cenu. Trudimo se da svi proizvodi budu prikazani sa tačnim nazivima, specifikacijama, slikama i cenama.

Vaša korpa je prazna

Pregledajte naše kategorije i
sigurni smo da ćete naći šta tražite!