Bombone i sve njihove vrste. Koje su vaš favorit?

Stara izreka kaže: "Kuća bez bombona, ko crkva bez zvona."


 Niste čuli? 


Dobro,  dobro...možda smo to malo izmislili. Svašta čoveku padne na pamet dok se sladi.


bombone


Bombone su slatkiš od bezbroj namena:

  • Mogu poslužiti kao ukras za tortu.
  • Mogu biti sastavni deo slatke salame.
  • Mogu biti jeftino sredstvo za potkupljivanje.
  • Mogu biti ideja za poklon kakav se ne odbija.
  • Ako su u pitanju "bombone od svinje" odnosno čvarci, onda čak ne moraju da budu samo desert, nego i obrok.


Ma bombone su neprevaziđena stvar i ima ih toliko vrsta da jednostavno za svakoga postoji omiljena sorta.


Bombona ili bonbona – o čemu pričamo?


Da smo u Francuskoj (kao što nismo) pričali bismo o poslastici slatkog, zvučnog, pamtljivog naziva: bon bon. Kod nas se ipak priča o bombonama, jer komplikovana gramatička pravila tako nalažu. Nećemo o njima.


Stara izreka kaže: Zovi me kako hoćeš, samo nemoj da me ostaviš nepojedenog


Niste čuli? 


Dobro, dobro...Ovu nismo izmislili,ali smo je modifikovali da dočaramo suštinu. 


Nama je svejedno kako vi to pišete i izgovarate. Možete i bez reči - pokazati i prstom na štandu ili u par klika naručiti na sajtu. Sve vas razumemo. Tvrde, rastegljive, šarene, kisele ili ljute...Danas vam pričamo upravo o bombonama i svim njihovim vrstama.


Gumene bombone


Gumene bombone su jako specifične i zabavne baš zbog svoje teksture. Možete ih žvakati i neki prosto uživaju u tom osećaju kada zubi kidaju gumenjake, a možete ih i lagano istopiti u ustima. One su nešto na pola puta između žvake i bombona, s tim što im je elastičnost dosta manja u odnosu na žvake, ukus znatno lepši, a izgled kolorističnji. 


Najpopularniji gumenjaci su zasigurno gumene mede koje čak imaju svoj Međunarodni dan (27. april) , kada se gumeni medvedići širom sveta okupljaju i slave.


 Dobro, dobro... ovo za okupljanje smo možda izmislili, ali ovo za međunarodni dan stoji. Slave ga na svoj način ljubitelji ovog slatkiša. Ako i vi rešite, da znate da kod nas možete naći najbolje gumene medvediće.


Osim njih, popularne su i one mini coca cole, a stariji obično uživaju onim mentol gumenim bombonama.


Kod nas su najpopularnije i najprodavanije kisele bombone.  Ima ih u raznim oblicima, od traka i crva pa na dalje. Možete ih kupiti na našim štandovima ako su vam u blizini. Ako nisu, gde god da ste u zemlji Srbiji (u kojoj se jedu bombone, a ne bonbone) možete ih poručiti sa našeg sajta. Dovoljno je da kliknete ovde ispod.

Kiseli mix 1

SKU: 4894548

900 grama kiselih gumenjaka u poklon kutiji. Naš najpopularniji mix!

2.170,00 RSD

Cena uključuje porez u iznosu od 20%.

Cena bez poreza 1.808,33 RSD .

Ovaj proizvod trenutno nije dostupan.

Proizvod je na stanju i dostupan za kupovinu .

Preostalo proizvoda na stanju: 2850 left in stock .

Varijanta slična gumenim su sledeća vrsta...


Žele bombone


Ovaj naziv nam uvek zvuči kao želja za bombonama u trećem licu množine (oni žele bombone)  No, manimo se komplikovanih gramatičkih pravila i vratimo se na temu.


Žele bombone su na pola puta između ratluka i bombona. Nisu elastične poput gumenih, prosto su... želatinaste. 


Oko njih i oko gumenih bombona često se vodi polemika da li su to posni slatkiši. Zamera im se to što imaju želatin koji je životinjskog porekla. No, to ne mora biti tako. Mnoge žele kocke kao sredstvo za želiranje imaju pektin ( koji se dobija iz biljaka) ili agar agar ( koji se dobija iz nekih vrsta morskih algi).


Žele bombone mogu biti raznih boja pa i oblika, čest su satojak torti, kolača pa i slatkih salama.


Nekima je ipak ovo što sledi jedino što priznaju kao dobar slatkiš...


Čokoladne bombone


Čokolada je zaista priča za sebe, bilo da je napitak, u tabli ili su od nje napravljene bombone. Ona ima tu moć da čak i nešto potpuno obično kao što je orah ,recimo,  pretvori u neodoljivu poslasticu.


Čokoladne bombone razlikuju se po vrsti čokolada od koje su pravljene. To može biti crna čokolada, mlečna ili pak bela čokolada.


A oblici?


Izdvajaju se ova 2 osnovna:

  • praline
  • dražeje


Oko toga šta su praline i kako se prave postoji ista zbrka kao i oko toga da li se piše bonbon ili bombon. To zavisi od toga gde se nalazite. Negde su praline orah sa slatkim prelivom , kao što je slučaj sa američkim, a belgijske praline su recimo čist čokoladni hedonizam: perfektan oklop od čokolade sa superukusnim punjenjem


Nije da smo pristrasni, ali ... možda i jesmo.


Dražeje su ono što negde smatraju pralinama ( u Francuskoj su recimo praline nešto slično tome). U suštini, čokoladne dražeje su mini slatkiši koji su zapravo neki ukusan sastojak preliven čokoladom. Na primer, suvo grožđe sa rumom i čokoladom, dražeje od kafe, dražeje sa orašastim plodovima, suvim voćem, kokosom, loiofilizovanom jagodom... ma kombinacija je bezbroj.


cokoladne bombone


Nama, već smo rekli, nije baš mnogo bitno kako vi tepate svojim omiljenim slatkišima i zovete li ih pravim imenom. Mi ih imamo pregršt, na vama je samo da ih naručite na našem sajtu u kategoriji čokolada.


Šećerne bombone


Ono što je verovatno većini sinonim za bombone je tvrd slatkiš uvijen u papirić ( ili bez njega) kojima je glavni sastojak šećer.


šećerne bombone


Sporedni sastojci su boje i arome, glukozni sirup. Ove bombone su tvrde nisu predviđene da se grizu, nego da se lagano otapaju u ustima, mada to uglavnom zavisi od načina kristalizacije šećera.  Na isti ovaj način, ali u drugom obliku, pojavljuju se lizalice, lolipopi i slično. 


No, šećerne bombone ne moraju da budu isključivo tvrde. U zavisnosti od obrade i kristalizacije mogu biti i amorfne, gotovo slične gumenim, mekane ( kao tofite i karamele).


I ovde postoje neke  koje bismo izdvojili kao posebne:


  • svilene bombone – tvrde bombone nastale od topljene šećerne paste koja se specijalnom metodom razvlači. U tom procesu, mehurići vazduha ispunjavaju šećernu pastu i ona postaje specifično sjajna, kao svila. Odatle naziv svilene bombone, bar kod nas u Srbiji. Ne znamo kako bi to nazvali francuzi. 
  • karamele se dobijaju topljenjem mleka i dodatkom šećera i još nekih sastojaka. One su uglavnom mekše od klasičnih tvrdih bombona, mogu da se žvaću i pregrizu, pomalo su "gumaste" i lepljive. 
  • penaste bombone – one su obično kombinacija šećera, vode, gustina  i želatina koji se onda mute na poseban način kako bi u smesu ušlo dosta vazduha i kako bi dobila taj sunđerasti tipičan izgled.


Likoriš


Likoriš je specijalna vrsta bombona napravljena od korena biljke sladić.


 Mogu biti crni, ali i drugih boja i najraznovrnijih oblika. Oni su neka vrsta amorfnih bombona, slično karamelama, samo nisu od šećera, nego od sastojaka kojih ima u sladiću. Lepe se za zube, pa vam je bolja varijanta da ih strpljivo istopite u ustima. Kamene bombone su vam jedan tipičan primer takvih poznatih slatkiša.


Dekorativne kutija za bombone + slatkiši = bombonjera


Bombone su sjajan poklon iz bezbroj razloga, ali nije baš prigodno pokloniti ih u nekoj običnoj ambalaži. Zato dekorativne kutije za bombone mogu da povade stvar.  


Jednačina je jasna: napunite kutiju bombonama i eto je – bombonjera.dekorativna kutija sa bombonama


E sad, na našem sajtu imate u ponudi neke gotove mixove u kutijama koji su tematski napravljeni. Birate sami izgled kutije , jednu od ponuđenih. 


Na štandovima imate bombone na merenje koje na licu mesta možete spakovati u kutiju po želji. . Prodaju se po pick and mix sistemu – sve bombone imaju istu cenu po količini, pa možete od svake vrste da uzmete po jednu. To je super opcija za one neodlučne.


Spadate li vi u tu grupu neodlučnih?


 Ili ipak imate svoje favorite kada su ove vrste bombona u pitanju?

Odaberite način plaćanja koji Vam najviše odgovara.

Platite online karticom, nalogom za prenos ili kešom pri dostavi. Izaberite metod koji Vama najviše odgovara.

Telefonska pomoć

Potrebna Vam je pomoć pri poručivanju? Imate još neka pitanja? Naše kolege će vam izaći u susret svakog radnog dana od 08:00 do 16:00. Slobodno nas pozovite na 011 7138021

100% sigurna kupovina

Možete biti potpuno sigurni kada plaćate preko interneta na našoj stranici. Vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka i poštujemo Vašu privatnost.

Sve cene na ovom sajtu su prikazane u dinarima. Porez je uračunat u cenu. Trudimo se da svi proizvodi budu prikazani sa tačnim nazivima, specifikacijama, slikama i cenama.

Vaša korpa je prazna

Pregledajte naše kategorije i
sigurni smo da ćete naći šta tražite!